Sağlıklı yemeklerin hazırlanmasında, besin değerinin korunması, doğru pişirme yöntemlerinin kullanılması ve doğru tabak dengesinin oluşturulması gerekir. Peki tüm bunlar için nelere dikkat etmeliyiz? Hunza Executive Chef'i Halil Gönen sizler için en merak edilen soruları yanıtlarken Hunza'nın sadece karnınızı değil ruhunuzu, sağlığınızı ve yaşamınızı besleyen mutfağını da anlattı.
Sağlıklı yemekler hazırlamak, sadece lezzetli ve besleyici tabaklar oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda gıda güvenliği, kaliteli malzeme seçimi ve doğru pişirme tekniklerine dikkat etmeyi gerektiriyor. İyi bir yemek planlaması, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek için temel bir adım olarak öne çıkıyor. Bu süreç, taze ve güvenli gıda ürünlerinin seçilmesinden, hijyenik bir mutfak ortamı oluşturulmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Peki, sağlıklı yemekler nasıl hazırlanmalı ve tabak dengesi nasıl olmalı? Bir restoran şefinin bakış açısıyla dikkat edilmesi gereken noktaları Hunza Executive Chef'i Halil Gönen tek tek anlattı.
“SAĞLIKLI YEMEK HAZIRLAMAK İÇİN BİRÇOK FAKTÖR BULUNMAKTADIR”
Sağlıklı yemekler hazırlama konusunda hangi hususlara dikkat edilmeli?
“Besin değeri yüksek, lezzetli ve besleyici yemekler yapmak elbette önemlidir. Fakat sağlıklı yemek hazırlamak için çok fazla unsuru takip etmeli ve gerekli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. İyi bir yemek planlaması, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek için en kritik adımdır.
Özellikle gıda güvenliği ve kalite için HACCP kurallarının temelden uygulanması gerekmektedir. Yiyeceklerin üretildiği yer, taşınması, toplanması, mutfaktaki işleme süreci büyük önem ve titizlik ister.
Ürün alınan yerde –soğuk-sıcak zincirinin takibi, ayıklama, dezenfekte etme, ozonlama – pişirme teknikleri, muhafaza süreçleri, çapraz bulaş-ürünlerin sınıflandırılması, son kullanma tarihi bilinci, personelin hijyen takibi - ve birçok unsura dikkat edilmelidir. Ayrıca çok fazla işlenmiş gıdalar, hazır kremalar, sağlık problemine sebep olacak katı yağlar asitli ve şeker oranı çok yüksek ürünler sağlıklı yemek hazırlama konusunda önemli faktörlerdir.
Topraktan, sofraya kadar gelen bütün sürecin takibi sağlanmalı. Sağlıklı yemek üretimi için ise güncel bilgilerin, eğitimin ve sürekliliğin takip edilmesine dikkat edilmelidir.”
“METABOLİZMA YAPISI TABAK DENGESİNİN DEĞİŞİMİNDE BÜYÜK ROL OYNAR”
Sağlıklı beslenmede tabak dengesi hangi besinlerden oluşmalı?
“Sağlıklı beslenme konusunda tabak dengesi oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan tüm besin gruplarını uygun miktarda olmak şartıyla almak önemli bir etkendir. Tabak düzenini yaparken, her bir besin grubunun sağlık üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmak önemlidir. Tabağın doğru şekilde dengelenmesi sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve enerji seviyelerini yüksek tutmak için de gereklidir. Yüzde 50 salata, yüzde 25 protein, yüzde 25 karbonhidrattan oluşan bir tabak sağlık açısından kabul görür. Sağlıklı beslenmede genel olması gereken kavram budur. Fakat herkes için bu doğrudur diyemeyiz. Kişinin sindirim alerjisi, metabolizma yapısı da tabak dengesinin değişiminde büyük rol oynar.”
“MUTLAKA ASİT BAZLI MARİNASYON TERCİH EDİLMELİ”
Sağlıklı bir kırmızı et pişirmenin püf noktaları neler?
“Sağlıklı bir kırmızı et pişirmenin püf noktaları hem etin besin değerini korumak hem de lezzetli bir sonuç almak için oldukça önemlidir. Kırmızı et, yüksek kaliteli protein, demir, çinko gibi besin öğeleri sunar; ancak doğru pişirilmediğinde hem lezzet kaybı yaşanabilir hem de sağlıksız bileşenler oluşabilir. Öncelikle etin taze, az yağlı ya da yağsız olarak alınması ve marine edilmesi gerekir. Marinasyon işleminde ise mutlaka asit bazlı marinasyon tercih edilmeli. Sirke veya limon gibi asidik maddeler, etin iç yapısındaki kolajen ve proteinleri parçalayarak daha yumuşak ve kolay çiğnenebilir olmasını sağlar. Kırmızı et konusunda pişirme teknikleri ise çok önemli. Haşlama veya Fırınlama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Kızartma gibi yüksek sıcaklıklarda yapılan pişirme, etin içeriğindeki sağlıksız bileşenlerin artmasına yol açabilir. Etin iç sıcaklığının doğru seviyeye ulaşması gerektiğini unutmayın. 75°C'ye ulaşmayan et, sağlık açısından tehlikeli olabilir. Özellikle kırmızı etin iç kısmının iyi pişmiş olduğundan emin olmalısınız. Buharda pişirme veya düşük sıcaklıkta pişirme yöntemleri, etin besin değerini koruyarak, lezzetli ve sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Doğrudan yüksek ateşte veya yağda kızaran et, sağlıklı konusunda sınıfta kalabilir.”
“ZARARLI VE RİSKLİ ÜRÜNLER KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Bir restoran şefi olarak, ‘Mutfağıma asla sokmam’ dediğiniz ürünler var mı?
“Sağlık açısından zararlı ve riskli her ürün kırmızı çizgimizdir.”
“HUNZA’NIN TABAKLARI SADECE KARNINIZI DEĞİL RUHUNUZU, SAĞLIĞINIZI, YAŞAMINIZI BESLER”
Hunza’nın mutfağından çıkan her tabağın diğer restoranlara göre farkı ne?
“Hunza Mutfağı, diğer dünya mutfaklarından farklı olarak, sağlıklı yaşam, doğallık ve uzun ömürle ilişkilendirilen bir mutfak kültürüdür. Her restorandın usta şefleri ve özenle hazırlanmış güzel tabakları mevcuttur. Muazzam yemekler sunarlar. Bizdeki anlayış tamamen farklıdır. Kişinin önce analizi yapılır. Hangi ürünlerin vücuduna ve metabolizmasına iyi geleceği hesaplanır. Yağ oranı, protein, besin dengesine dikkat edilir ve ona göre hazırlanır. Tabak sadece karnınızı doyurmaz. Ruhunuzu, sağlığınızı, yaşamınızı besler. Size sunulan tabakta doğadan, sağlıktan Longevity felsefesi bulunur ve size fine dining özel deneyim sunar.”
Rezervasyon, detaylı bilgi veya önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İletişim Formu
Bizimle iletişime geçin. Sorularınız ve talepleriniz için buradayız.
Telefon
E-posta